Български учени създадоха робот, с който могат да се инспектират корабни

...
Български учени създадоха робот, с който могат да се инспектират корабни
Коментари Харесай

Български учени създадоха робот за инспекция на корабни корпуси

Български учени сътвориха робот, с който могат да се инспектират корабни корпуси, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той е взаимна разработка на учени от Русенския университет и Институтa по металознание, уреди и технологии с Център по хидро- и аеродинамика " Акад. Ангел Балевски " към Българска академия на науките. Изобретението се отнася към роботизираните системи за ревизия на корабни корпуси и може да се движи от външната страна - над и под водолинията, както и отвътре на плавателните съдове - карго трюмове и резервоари, изясни проектантът на робота проф. Даниел Братанов.

3 години е лишила създаването на новаторската системата, наречена АРМУС. Изобретението може да бъде сложена на корпуса на движещ се към пристанището транспортен съд и обследването да бъде осъществено до момента в който плавателният съд акостир. Инспекцията включва обхождане, проучване, снимане и ревизиране на корпуса в променливи климатични условия, точно диагностициране на положението му, инспекция за съществуване на контрабанда и лимпет мини, проучване на обрастването с морски организми.

Екипът е планувал с изключение на образна ревизия на корпусите, АРМУС да ревизира и качеството - съществуване на нарушавания по заварките, по повърхностното покритие и други.

Роботът тежи 35 кг. Придвижва се посредством магнити, като силата му на привличане е сред 650 и 750 кг.

Вече е подадена поръчка за патентоване на изобретението, а първата експертиза е посочила, че няма друга сходна система, изяснява проф. Братанов. По думите му към АРМУС към този момент демонстрират интерес компании от Панама и Малайзия. Проф. Братанов разяснява, че индустриалната стойност на робота е под 5  хиляди евро.

Системата бе показана за първи път в края на предходната седмица - по време на визитата на президентите на България, на Румъния и на Австрия в Русенския университет.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР